... hogy miért ez a blog címe

Nagyapám futballbíró volt és a visszavonulása után a Délmagyarország hasábjain elemezte a vitatott játékvezetői döntéseket. A szegedi lelátókon állítólag ezért terjedt el egy-egy gyanús lesnél az a mondás, hogy "Majd a Kasza megmagyarázza!" Jómagam tizenöt évnyi egyetemi oktatói múlttal, nyolc évnyi ilyen-olyan formában megszerzett önkormányzati tapasztalattal néha csak lesek mik történnek széles e hazában. És néha felkérnek, hogy magyarázzak meg ezt-azt. Néha meg magánszorgalomból magyarázok.

... de más is hozzászólt

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @otunde: Szóval te nőfób pedó vagy? (2021.09.07. 13:53) A rasszizmus és a homofóbia ára II. rész
  • wadcutter: @Karoly_2: "ezért ütni kell őket is", mint írtad. Teljesen emlékeztetsz egy filmre:-"Az ellenforra... (2020.12.13. 13:13) Variációk hatlapos ultira
  • kvadrillio: @kvadrillio: A Project Syndicate......CSAK EGY LEFIZETETT GITTEGYLET !!! :o)))))))))))))WIKIPÉDIA... (2020.11.25. 21:41) Forradalmi jogalkotás
  • nanesz: Szeretetteljes, Békés, Tyu-tyuktól mentes Karácsonyt, és minden jóban bővelkedő újesztendőt kíváno... (2012.12.23. 23:23) Agyő, tyu-tyu!
  • Szúrófény: Magas színvonal! Politikához illő, szaron, szarságon vitatkozni! A gazemberség párt, és rendszerfü... (2012.12.04. 07:16) Ha béna vagy, kussoltass le mindenkit!

Linkblog

Huhogni márpedig bűn - avagy A rasszizmus és a homofóbia ára III. rész

2021.09.22. 06:51 KaszaP

„Mindeközben a szövetség folytatja a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében. Ezt elősegítve az MLSZ saját gyakorlatának és a vonatkozó jogszabályok változása is szükséges, amelyek előkészítése folyamatban van.

Az MLSZ várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében, indokolt esetben fellebbezni fog a döntés ellen.”

(Részlet az MLSZ közleményéből)

Kenjük a szart. Kenjük tovább. Várunk az indokolásra, aztán azt is próbáljuk majd megmagyarázni. Holott a válasz rohadtul pofonegyszerű, csak le kéne már végre írni, hogy mi vezetett idáig.

2021-09-22_mlsz_screenshot.jpg

A magyar társadalom 30-40 éves lemaradásban van Nyugat-Európához képest. Ami ott a ’80-as, ’90-es években volt probléma az hozzánk mára gyűrűzik be. Dušan Makavejev Montenegro című filmje 1981-ben készült. A Svédországban élő „jugoszlávok” között játszódik. Ugyanebben az évben jelent meg Gunnar Staalesen norvég krimiíró Lány a hűtőszekrényben című regénye. Ebben a női holttestet azért nem tudják azonosítani, mert egyébként férfiként dolgozott egy olajfúró tornyon. Ugyancsak 1981-ben a Chelsea szerződtette Paul Canoville-t, aki a klub első színesbőrű játékosaként számtalan rasszista megnyilvánulás céltáblája lett.

A Svédországban élő asszír/arámi bevándorlók 1977-ben alapított klubja Syrianska néven 2011 és 2013 között a svéd első osztályban is szerepelt. Magyarországon is hivatkoztak már arra a svéd statisztikára, ami szerint a Svédországban élő 13-17 év közötti lányoknál 1500%-kal nőtt tíz év alatt a kimutatott nemi diszfória aránya. (Hogy pontosak legyünk: Svédországban a 2008-as értékekhez képest mutatható ki ez a növekedés, 2018-ra százezerből kb 180 tinédzser lány érzi azt, hogy ő fiú. Azaz ezerből 1,8. Százból 0,18. Mondjuk kb középiskolánként 1.) A Chelsea 2021-es BL győztes kezdőcsapatából öten voltak színesbőrűek, köztük a döntő legjobbjának (is) megválasztott N’Golo Kanté. Paul Cannoville-ről pedig páholyt nevezett el a londoni klub.

Mindez Nyugat-Európában egy szerves, több évtizeden át tartó folyamat eredménye. És ezt az eredményt akarják most ránk erőszakolni. Mint a Rejtő regények afrikai kalandorai, akik elviszik a civilizációt a fejletlen népekhez. Erre a civilizációra azonban a magyar lakosság jelentős részének és szemlátomást a magyar kormánynak sincs szüksége. Gunnar Staalesen regényét, ha valaki ráakad egy könyvtár vagy antikvárium polcán ma már akár feketelistára is lehetne tettetni. (De be lehet-e tiltatni például a Feketelista című sorozatot, mert a 8. évad utolsó epizódjának legvégén talán, hangsúlyozom talán az történik, amire sokan gondolunk?)

A nyugati civilizációban számunkra van még egy szokatlan momentum. A következetes jogalkalmazás. Mert nálunk folyamatosan a mártírszerep kerül előtérbe, de ez humbug. Ugyanezért másokat is megbüntetnek és meg is büntettek. Ugyanígy. Csak egyértelműen be kellene mutatni a játékszabályokat.

  • Ha egy magyar szurkoló Budapesten meccsre menet náci tetoválást „villant” abból nem lesz baja. Ha Münchenben teszi ugyanezt, akkor a német törvények alapján elítélik.
  • Ha egy lengyel szurkoló magyar bajnokira behoz egy lengyel náci párt logóját tartalmazó molinót senkinek semmi baja nem lesz. Ha ugyanez a lengyel szurkoló ugyanezt a molinót – ha csak rövid időre is – Nagyszombaton a szlovák-magyaron a vendégszektorban feszíti ki, akkor az MLSZ-t büntetik meg szektorbezárással. (És ez gyűrűzött tovább egész a mostani büntetésig.)
  • Ha egy angol szurkoló a twitteren vagy akárhol rasszista indíttatásból sértegeti az angol válogatott színesbőrű játékosait, az angol törvények alapján megbüntetik. De ezzel az UEFA vagy a FIFA nem foglalkozik. Mert nincs joghatósága. Akármilyen nehéz is felfogni.
  • Ha bármilyen szurkoló a stadionon kívül randalírozik (hacsak nem a bejutás érdekében teszi ezt) a fociszövetségek nem tudnak vele mit kezdeni, az az adott ország törvényeire tartozik.
  • Ha akár száz szurkoló a stadionban poharat dobál, a szövetséget pénzbüntetéssel sújtják, de nem lesz belőle stadionbezárás.
  • Ha akár egy vagy két szurkoló a stadionon belül rasszista, vagy akár nemzeti, akár szexuális szempontból diszkriminatív megjegyzéseket tesz, akkor abból lesz stadionbezárás.

A térdelés kifütyüléséért nem bántanak. Ha nem is pont azért, amit Peter Hughes itt leírt, de a térdeléssel szembeni ellenszenv más-más gyökerekkel bírhat. A térdelés is. Az írek térdelése szerintem nem volt provokáció. Ők nem tudták mire számíthatnak. Olyan ez, mint amikor egy mélyen hívő ember elmegy az ateista családhoz vasárnapi ebédre. Ő elmond egy asztali áldást, a vendéglátók meg néznek ki a fejükből. De ha a gyerek közbecsámcsog a családfő nem dicséri meg ezért.

Szerintem az angolok egyértelműen provokáltak. És szerintem az angol pszichológusok tudatosan rá is játszottak arra, hogy a játékosaikat ellenséges közegbe küldjék. Akárkivel - még a legelfogulatlanabb emberrel - beszéltem is, aki kinn volt a stadionban, Sterlinget mindenki gusztustalannak tartotta. Nemcsak a második félidőben amikor a magyar B-közép előtt rúgott gólt, de már az elsőben is. Ő valószínűleg ettől pörgött be. A lengyelek ellen a csapata leggyengébb teljesítményét nyújtotta. Ott ugyanis nem őt, hanem Kyle Walkert piszkálták.

Második menetre lassan felfogjuk. Persze megy még a szarkenegetés. Ha kijön a lengyelekkel szembeni határozat is, akkor meg majd megy az összehasonlítgatás. Odáig kellene persze eljutni, hogy ha nem történik olyasmi, ami miatt megbüntethetnek, akkor nincs ok az összehasonlítgatásra. És ehhez bizony le kell menni kutyába. Minden elismerésem Kubatov Gáboré, aki ezt a Fradi leverkuseni vendégjátéka előtt megtette.

Ha ahhoz a töménytelen pénz által átjárt közeghez akarunk tartozni, amit angolul association football-nak hívnak, akkor el kell fogadnunk a pályán és a pályán kívül érvényesülő játékszabályait. Akár tetszenek, akár nem. Még akkor is, ha a társadalmunk indirekt átalakítását célozzák. Kikényszerítik az MLSZ-ből hogy vesse ki magából a világszövetségnek nem tetsző szurkolói csoportokat. Rákényszerítik az ultrákra, hogy vessék ki magukból a világszövetség normáinak megfelelni nem akaró tagokat. Rákényszerítik a szurkolókat, hogy fogják vissza magukat, akár egyetért velük a stadionban helyet foglalók többsége, akár nem. Evolúció. Nem szerves, hanem oktrojált. Az már a szociológusokra tartozik, hogy vajon lesz-e eredménye, és ha igen, akkor mikor.

Jogászi szemmel nekem leginkább persze az az érdekes, hogy az MLSZ által is várva várt FIFA indokolás tartalmaz-e utalást az UEFA által kiszabott szankciókra. Mert papíron a FIFÁ-nál nem vagyunk visszaesők. Eddig maximum abban reménykedhettünk, hogy mint a bakonyi betyárok az almádi csárdában, ha jött a Veszprém megyei pandúr átülünk a Zala megyei asztalhoz, mert annál csak a zalai pandúr intézkedhet. Így látatlanban a tegnapi FIFA határozattal is csak ezt tudjuk tenni. Mert két meccses stadionbezárást csak akkor rendelhetnek el, ha a visszaesővé minősítésbe bevonják a nyári, UEFA által szervezett Eb-n történteket. Meglátjuk. Ha meglesz az indokolás, akkor valószínűleg innen folytatom.

Címkék: mlsz rasszizmus uefa fifa ultrák fegyelmi büntetés stadionbezárás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszapf.blog.hu/api/trackback/id/tr9316696996

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása