... hogy miért ez a blog címe

Nagyapám futballbíró volt és a visszavonulása után a Délmagyarország hasábjain elemezte a vitatott játékvezetői döntéseket. A szegedi lelátókon állítólag ezért terjedt el egy-egy gyanús lesnél az a mondás, hogy "Majd a Kasza megmagyarázza!" Jómagam tizenöt évnyi egyetemi oktatói múlttal, nyolc évnyi ilyen-olyan formában megszerzett önkormányzati tapasztalattal néha csak lesek mik történnek széles e hazában. És néha felkérnek, hogy magyarázzak meg ezt-azt. Néha meg magánszorgalomból magyarázok.

... de más is hozzászólt

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @otunde: Szóval te nőfób pedó vagy? (2021.09.07. 13:53) A rasszizmus és a homofóbia ára II. rész
  • wadcutter: @Karoly_2: "ezért ütni kell őket is", mint írtad. Teljesen emlékeztetsz egy filmre:-"Az ellenforra... (2020.12.13. 13:13) Variációk hatlapos ultira
  • kvadrillio: @kvadrillio: A Project Syndicate......CSAK EGY LEFIZETETT GITTEGYLET !!! :o)))))))))))))WIKIPÉDIA... (2020.11.25. 21:41) Forradalmi jogalkotás
  • nanesz: Szeretetteljes, Békés, Tyu-tyuktól mentes Karácsonyt, és minden jóban bővelkedő újesztendőt kíváno... (2012.12.23. 23:23) Agyő, tyu-tyu!
  • Szúrófény: Magas színvonal! Politikához illő, szaron, szarságon vitatkozni! A gazemberség párt, és rendszerfü... (2012.12.04. 07:16) Ha béna vagy, kussoltass le mindenkit!

Linkblog

Agyő, tyu-tyu!

2012.11.27. 11:32 KaszaP

"El tudom képzelni, ahogy Commander a főnökével a szolgálati SAAB-ban december végén elutazik mondjuk Sopronba. Jönnének is haza éjjel, de a Dunántúlon hóviharba keverednek, így csak reggel hét óra után érnek haza. Hősünk a háza előtt egy általa még nem ismert, frissen, idénymunkára felvett közterület-felügyelőt talál, aki éppen a járdán eltakarítatlanul fekvő havat méricskéli.
- Ön itt a tulajdonos? - kérdi a közterület-felügyelő Commandertől.
- Én vagyok. Azt hiszem még nem ismerjük egymást...
- Nem lapátolta el a havat! - Vág hősünk szavába a tájékozatlan közterület-felügyelő. - Így bárki eleshet, összetörheti magát. Ez tiltott, közösségellenes magatartás, Tisztelt Uram!
- De ...
- Vitatja, hogy elmúlt hét óra és az Ön háza előtt nincs ellapátolva a hó?
- Nem, de...
- Ötvenezer lesz. Rendelet van róla.
- De én ...
- Ne haragudjon, sietek. Látja ott azt az öregasszonyt lapáttal? Fél nyolcig még csak a fele portája előtt végzett a járdával. Azt hiszem neki 25 ezerért megszámítom. Mégiscsak karácsony van."
(Saját kommentem a Délmagyarország "Nem árt időben megkérdezni - LMP: Mennyi idő alatt kell eltakarítani a havat?" című cikkéhez.)

Két hónap se kellett hozzá hogy kiderüljön, nem vagyok jó időjós. No, nem a karácsonyi időjárás-előrejelzésem volt téves, hanem a hólapátos elmulasztása nem lesz büntethető Szegeden akkorra, amikorra várhatóan először havazni fog. Persze ez nem a szegedi közgyűlésen múlott, hanem az Alkotmánybíróságon. A taláros testület két héttel ezelőtti határozatában ugyanis kirúgta a helyi önkormányzatok tiltott, (kirívóan) közösségellenes magatartást szabályozó rendeletei alól a széklábat. Ennek nyomán a szegedi döntéshozók sem tehetnek másként, minthogy hatályon kívül helyezik a májusban elfogadott rendeletet.

Megjegyzem, az akkori szöveggel nem volt különösebb bajom, sőt, tulajdonképpen én voltam az, aki az eredeti közgyűlési előterjesztéshez kapcsolódóan egységes szöveget fogalmaztam meg, amit végül Szentistányi István nyújtott be módosító indítványként. Az eredeti rendelet ugyanis nem tett mást, mint a korábbi szabálysértési tényállásokat, amelyek kezelésében már a hivatal évtizedes tapasztalatokkal rendelkezett, konvertálta át tiltott, közösségellenes magatartássá.

Önmagában a tiltott, (kirívóan) közösségellenes magatartás elnevezés is vitatható. Megtettem én is az eredetileg a Szeged Ma hírportálon megjelent írásomban és megtette most az Alkotmánybíróság többsége is. (Szívós Mária különvéleményén, amihez később Balsai István is csatlakozott, meg egyszerűen csak mosolyognék egy jót, ha nem lennék azzal tisztában, hogy hány olyan náluk sokkal jobban képzett, a jogállamiság alapértékeivel tisztában levő ember van ebben az országban, akiknek több keresnivalójuk lenne abban a testületben, ahová Szívóst és Balsait a Nemzeti Együtthülyülés Rendszerének kétharmada delegálta.) A Parlament ugyanis két különböző formában iktatta törvénybe ezt a jogi szakkifejezést, ami egyébiránt egy harmadikat (amivel Szívós és Balsai alkotmánybírák is keverik) idéz fel: a garázdaságét. Ezért használtam én inkább a tyu-tyu elnevezést, abban ugyanis nincs áthallás. A jogi fogalmaknak pedig (szerintem és az alkotmánybírák többsége szerint is) pont a precízen meghatározottság lenne a lényege.

Addig ugyanis semmi baj nem volt, amíg a jogalkotói fantázia el nem kezdett burjánozni. Sőt, Szeged még visszafogott is ezen a téren. A megyei szintű elmeháborodás ékes példáit a Délmagyarország, az országosét az Index gyűjtötte össze. A mi városunkban először Gyimesi László próbálkozott be azzal (szerencsére sikertelenül), hogy egyrészt betiltsa a belvárosi üzletekben az éjszakai alkoholárusítást, másrészt azokat, akik mégis eladnának egy-egy sört tyu-tyuvá nyilvánítsa. Szeptemberre beindult a gépezet és a hivatalban megszületett a hólapátolást elmulasztókat tyu-tyusító elképzelés. Bárminemű garanciák nélkül, akár a bejegyzés mottóját adó szituációkra is kiterjedően.

Ami pedig megint csak alátámasztja az Alkotmánybíróság érvelését, az a szeptemberi javaslat indokolása: "Az önkormányzat számára anyagi kötelezettségvállalással nem jár, ugyanakkor bevételt eredményez." (Elismerem, ha az előterjesztő meg akart felelni az indoklásra vonatkozó jogszabályi előírásnak, ezt a ténymegállapító mondatot valóban le kellett írnia. De nem is a bevételszerzési szándék, hanem az anyagi érdekeltség ténye az, amire az alkotmánybírósági határozat hivatkozik.)

Összességében elmondható, hogy már pusztán az elnevezése miatt sem fogok könnyeket hullajtani a tiltott, (kirívóan) közösségellenes magatartások eltörlése miatt. Sőt, a magam részéről ezt egy olyan pofonnak érzem az Alkotmánybíróság részéről, ami jó lenne, ha egy kicsit észre térítené a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot, hogy nem csak a Nemzeti Együttműködés Rendszere agyszüleményeinek kell megfelelni, hanem legalább a szakmaiság minimális követelményeinek is.

Mert a következményekre nagyon jól rámutat az a kérdés, amit tegnap tett fel az egyik barátom: "Akkor ez most azt jelenti, hogy büntetlenül lehet piálni az utcán?" Hát, tulajdonképpen igen. Hacsak nem tudjuk ráhúzni a garázdaság szabálysértési tényállását: "Aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, szabálysértést követ el." Ha viszont ez megáll, akkor meg mi szükség volt az önkormányzati rendeleti szabályozásra?

Mindenesetre óva intek bárkit attól, hogy a nyílt utcán pezsgőt bontson szombat este a szegedi tyu-tyu rendelet eltörlésének megünneplésére.

Címkék: szabálysértés szegedi közgyűlés Alkotmánybíróság Balsai István TKM tiltott közösségellenes magatartás tyu-tyu szegedi rendelet Szívós Mária

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszapf.blog.hu/api/trackback/id/tr894927796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.27. 13:00:36

Nyáron, egy budapest belvárosi kozmetikai szalonban olvasgattam az V. kerületi önkormányzat helyi lapját, s benne a kirívóan közösségellenes magatartásokról alkotott önkormányzati rendelet sok-sok pontját. Gyakorlatilag azokat a cselekményeket emelték a nevesített körbe, amelyek a helyi önkormányzat közterület-felügyelőinek feladatát öleli fel, hogy ellene fellépjen. Vajon mi lesz az V.kerületi önko. helyi rendeleteivel,megszüntetik? Akkor az egész közterület-felügyelet szervezetére is ez a sors várna, ami nem biztos, hogy szerencsés, hiszen hasznos feladatot végeznek, és törvényük rögzíti a feladatrendszerüket.
Ezt a káoszt ami itt Magyarországon van! Valóban nem jó helyen ülnek nem odavaló emberek!

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.11.27. 13:33:12

Akkor most a gyerekaltatós séta során megérdemelten elfogyasztott sörömet illegálisan vagy legálisan viszem be a szervezetbe? És ezt ki ellenőrzi? Vagy is milyen egyenruha megpillantásakor kell a pulóverem zsebébe süllyesztenem a pilsneres dobozt?

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2012.11.27. 15:48:58

@nanesz: Az V. kerületben sem tudnak mást tenni: az Alkotmánybíróság döntése abszolút kihúzta a szőnyeget ezek alól a rendeletek alól. Minden olyan bírság, amit az AB döntés után vetettek ki könnyen megdönthető és rajtuk keresztül az összes ilyen rendelet az AB elé vihető.

KaszaP · http://kaszapf.blog.hu 2012.11.27. 16:04:45

@lilakutyak: Tök érdekes a dolog. A tyu-tyu rendelet hatálya alatt, ha söröztél jött a közterület-felügyelő és pusztán a sörözés tényéért megbírságolt helyben 50 ezer Ft-ra. (Szerintem nem tette, de tehette volna.)
Akkor is és most is a szabálysértési törvény miatt a rendőr ugyanezt teheti veled, ha azt mondja, hogy a babakocsi mögötti sörözésed alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen, ergo garázda vagy, fizess ötvenezret. Itt viszont bizonygathatod, hogy vétlen vagy, és csak benyúltál a gyerekholmik közé és az első kezed ügyébe eső, folyadékot tartalmazó dobozba beleittál. Mit tehetsz te arról, hogy az asszony nem kólát, hanem pont sört csomagolt gyereksétáltatáshoz?

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.27. 23:36:10

Nah!Most alaposabban néztem körül e bloglapon, a blogoló személyét, jelenlegi munkáját is illetően. Igencsak olyan területen munkálkodik a blogtulaj, amelynek összetett témája nekem is erőteljesen látókörömben volt, s ma nyugdíjasként is van.
Az indítótémában beljebb haladva az AB Határozat olvastán úgy döntöttem, visszatérek még e blogra, mert olyan izgalmas dolgokkal foglalkozik, amellyel én magam is foglalkoztam sok-sok éve.
Egy éve nyugdíjasként megtehetném, hogy legyintek a dolgokra, ám nem teszem, több okból. Pld. a jövőre hatályba lépő önkormányzati törvény, amely a közösség részéről az öngondoskodási tevékenységet is megfogalmazza, avagy az önkormányzatok közbiztonsági teendői, a feladatalapú forrásbiztosítási rendszer belépése, a most kibukó korábbi agyatlanság, amely az építészetről szóló törvénybe tuszakolta be a hajléktalanok rendeltetés ellenes közterületi használatának tilalmát, amit szintén alaptörvény ellenesnek nyilvánított nemrég az Alkotmánybíróság.
Beleolvasva a tyu-tyu blog indító témájának Alkotmánybírósági Határozatába, s látva ott a nagy tudású Alkotmánybírók különvéleményét,mondhatni, nem kis dologra vállalkozik az, aki a tyu-tyu eseteket nem csak megérteni, hanem megoldást találni is szándékozik.
A blog izgalmas témákat feszeget, s ha még az Alkotmánybírák is eltérő véleményen vannak, mit szóljon hozzá a sok helyi, vagy megyei önkormányzati képviselő, a lakosságról nem is beszélve...akinek dolga lesz majd az öngondoskodással is cselekednie. A lakosság még nem is sejti, hogy törvény-ebadta kötelessége lesz e téren...
Izgalmas...
Ám gyanítom, itt is lesz majd némi kapcsolat a Community Policing-hez, amely éppen a lakosság és az öngondoskodási-cselekvések számos vonalát érinti majd.
Kutatásaim során ismerhető, hogy az USA-ból világ körüli útjára indult Community Policing modell nagy szeletébe tartozik a hajléktalanság kérdésköre is, emellett számos más téma is.
Érdemesnek tartanám a magyarországi modell megoldásának leírását tartalmazó - és az önkormányzatoknak is ajánlott - brosura egy példányát kérni itt a Felhívás alján lévő REMET elnök e-címétől, bizonyára ad némi muníciót a jövő irányára nézve is:
www.remet.hu/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=70&Itemid=1

lilakutyak · http://lilakutyak.blog.hu 2012.11.28. 09:36:08

@KaszaP: Ez nem jó, mert nem babakocsiban altatom, hanem hordozóban, így legfeljebb azt mondhatom, hogy a boltban rossz polcról vettem le :) Viszont mi van, ha azt mondom, hogy az nem sör, hanem alkoholmentes, amit csak az imidzsem megőrzése miatt öntök át. Mondjuk azzal ugyanúgy kelthetek megbotránkozást másokban. Sz'al még mindig lövésem sincs. Milyen jó, hogy cigizni viszont lehetne, ami meg okkal keltene megbotránkozást, mert szegény gyerekre fújom a füstöt.

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.28. 16:16:08

A magam részéről nekifogtam néhány Facebook-os közösségemet faggatni, hogy ők miket szabályoznának a januárban hatályba lépő új Ötv. kapcsán, amiben a lakosságnak is van már kötelezettsége...: „öngondoskodással enyhíteni a közösségre háruló terheket, képességeik és lehetőségeik szerint hozzájárulni a közösségi feladatok ellátásához”, illetőleg „betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait.”

www.facebook.com/pages/Orsz%C3%A1gos-Civil-Biztons%C3%A1gi-%C3%A9s-B%C5%B1nmegel%C5%91z%C3%A9si-M%C5%B1hely/163664626995786?v=wall&ref=pdem

üdvözlettel - HMárta

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.11.28. 16:21:37

www.kozigforum.hu/
Korábban működött ez a lap, kb. egy éve leült...a polgármestereknek hozták létre, nagy tervekkel és lendülettel.
Most bizony ezeket a témákat is igazán meg lehetne beszélni, hiszen őket is érinti - nem?!

nanesz · http://kibogozom.blogter.hu/archive 2012.12.23. 23:23:34

Szeretetteljes, Békés, Tyu-tyuktól mentes Karácsonyt, és minden jóban bővelkedő újesztendőt kívánok!

A problémákra a megoldást itt vélem megtalálni:
http://translate.google.hu/translate?hl=hu&langpair=en|hu&u=vancouver.ca/police/community-policing/index.html

A korábban már említett COPS modell, mely számos probléma megoldását felöleli, így pld. a hajléktalanságot, a nők (családon belüli) erőszakot, a helyi különféle rendellenességeket, az erőszak elleni megoldásokat. Érdemes a fordítóoldalas programmal magyar nyelven is betekinteni, sok dolgot meg lehet érteni a rendszeréből, a megoldáshoz.
Innen az USA-ból indult világ körüli útjára a rendszer,s Vancouver városba sok ország delegáltja elutazott, személyesen tanulmányozva az ottani jogszabályi rendszert és a gyakorlatot. Aztán hazatérve minden ország kialakította a saját jogrendjének megfelelő rendszert, amelyben a legjobbak között említik az Angol, és Finn rendszereket. A Facebook-on az Országos Biztonsági és Bűnmegelőzési Műhely oldalán a jegyzetekben többet is írok ezekről, a finn modellről igen terjedelmesen. Ajánlom szíves figyelmébe, ha érdekli valóban.
Békés Karácsonyt és sikerekben gazdagabb újesztendőt kívánok, üdvözlettel.
HM
süti beállítások módosítása