... hogy miért ez a blog címe

Nagyapám futballbíró volt és a visszavonulása után a Délmagyarország hasábjain elemezte a vitatott játékvezetői döntéseket. A szegedi lelátókon állítólag ezért terjedt el egy-egy gyanús lesnél az a mondás, hogy "Majd a Kasza megmagyarázza!" Jómagam tizenöt évnyi egyetemi oktatói múlttal, nyolc évnyi ilyen-olyan formában megszerzett önkormányzati tapasztalattal néha csak lesek mik történnek széles e hazában. És néha felkérnek, hogy magyarázzak meg ezt-azt. Néha meg magánszorgalomból magyarázok.

... de más is hozzászólt

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @otunde: Szóval te nőfób pedó vagy? (2021.09.07. 13:53) A rasszizmus és a homofóbia ára II. rész
  • wadcutter: @Karoly_2: "ezért ütni kell őket is", mint írtad. Teljesen emlékeztetsz egy filmre:-"Az ellenforra... (2020.12.13. 13:13) Variációk hatlapos ultira
  • kvadrillio: @kvadrillio: A Project Syndicate......CSAK EGY LEFIZETETT GITTEGYLET !!! :o)))))))))))))WIKIPÉDIA... (2020.11.25. 21:41) Forradalmi jogalkotás
  • nanesz: Szeretetteljes, Békés, Tyu-tyuktól mentes Karácsonyt, és minden jóban bővelkedő újesztendőt kíváno... (2012.12.23. 23:23) Agyő, tyu-tyu!
  • Szúrófény: Magas színvonal! Politikához illő, szaron, szarságon vitatkozni! A gazemberség párt, és rendszerfü... (2012.12.04. 07:16) Ha béna vagy, kussoltass le mindenkit!

Linkblog

A rasszizmus és a homofóbia ára - avagy magyarázat Csányi Sándor helyett

2021.07.14. 18:12 KaszaP

„Ami nagyon fontos, hogy jöhetnek a súlyosabb büntetések, mint a pontlevonás vagy akár az európai versenyekből való kizárás. Tehát kérem a szurkolókat – megértem, hogy indulatosak, hogy szidják az MLSZ-t, ugye lehet bu.i MLSZ, a legújabb a sz..házi MLSZ –, szidjanak engem, csak ne legyenek rasszisták! Ne adják fel a magas labdát, hogy megbüntessenek bennünket, mert sajnos kényszerpályán vagyunk.” (Részlet egy Csányi Sándorral, az MLSZ elnökével készült 2019. novemberi interjúból)

Amitől tartani lehetett bekövetkezett. No, nem a pontlevonás vagy a kizárás, csak a Puskás Aréna bezárása újabb két, esetleg három mérkőzésre. Mindezt pusztán azért, mert még mind a mai napig nem értjük az UEFA működését. És meg kell mondanom, hogy az elmúlt pár nap sajtóhírei és kormányzati kommunikációja sem segített ezen. Azt hiszem nem az én tisztem lenne megmagyarázni, de mivel Csányi Sándor egyelőre nem mond semmit, hát úgy tűnik én kényszerülök megmagyarázni.

Mert tulajdonképpen mi történt? Belefutottunk egy stabil alapokon nyugvó következetes jogalkalmazásba. Csak hát eddig sem a stabil alapokat, sem a jogalkalmazás következetességét nem tárta senki a magyar szurkolók elé. Csányi Sándor megpróbálta 2019 őszén, de az már régen volt, illetve megpróbálta az Eb nyolcaddöntői előtt, de az meg már későn.

 

Nézem ezeket az embereket. Még csak haragudni se tudok rájuk. Pedig még egy hónapja sincs, hogy tönkretették a jövő nyári/őszi szórakozásomat. Az enyémet és még másik 68 ezer emberét. A magyar sajtó diszkréten nem hozza a fényképüket (egyikük nem is látszik, takarja a molinó, amit tart), de a német ARD híradójának honlapján fellelhető. Illetve egyelőre a Vadhajtások honlapján is van róluk fotó, kíváncsi vagyok utóbbit törölni fogják-e. (Ugyanitt, a magyar-portugál meccsen készült fotón az Anti LMBTQ zászlót tartók arca nem kivehető.)

Tudják egyáltalán ezek az emberek, hogy mit műveltek? Szerintem egész idáig fel sem fogták, sőt az elmúlt napok össze-vissza kommunikációja hatására talán még most sem világos számukra.

Az UEFÁ-nak ugyanis van egy Fegyelmi Szabályzata. Ez a szabályzat elég egyértelmű rendelkezéseket tartalmaz, amelyek tisztán mutatják az UEFA által vallott értékeket. A szabályzat 2. cikkének (3) bekezdése kimondja, hogy a hatálya az UEFA által szervezett mérkőzésekre és versenyekre terjed ki. Azaz, ha valaki egy magyar-ír barátságos meccsen fütyüli ki az ellenfél játékosait arra nem, vagy ha egy vesztes EB döntő után szidja a saját csapatának színesbőrű játékosait arra sem. Ezek a nemzeti szövetségekre tartoznak.

Abban a pillanatban azonban, hogy belép (vagy a Wembley példája alapján betör) a stadionba már az UEFA szabályzat hatálya alá kerül. Illetve nem ő kerül, hanem az a klub vagy válogatottak esetében szövetség, akinek a szurkolójának vallja magát. Ha egy lengyel vendégdrukker Nagyszombaton a magyar szektorban foglal helyet az MLSZ érte is felelős lesz. A szövetség objektív felelősségét ugyanis nemcsak a szabályzat 8. cikke mondja ki, hanem a PSV Eindhoven kontra UEFA ügyben a Nemzetközi Sport Döntőbíróság (CAS) is kimondta. (A CAS, illetve francia rövidítéssel TAS honlapján sajnos csak franciául érhető el, de kutakodásaim során találtam egy egész jó kis angol nyelvű könyvet is a kérdéskörről.)

Szóval a szövetség vagy a klub felel a drukkereiért. És azért, amit azok a stadionban tesznek. Röhejes módon még akkor is, ha mindent megtesz annak érdekében, hogy ne jussanak rajta keresztül jegyhez. Mindezt azért, hogy elkerülje a büntetést. Így járt a Legia Warszawa 2016 őszén a dortmundi BL meccsen. Az UEFA Fegyelmi Bizottsága addig-addig boncolgatta a szurkoló kifejezést (itt a 26. oldalon), míg csak ki tudott szabni egy 17 ezer eurós büntetést a varsói klubra a „Fuck UEFA - MAFIA” feliratú molinóért.

legia.jpg

A Legia Warszawa ügyei talán még a magyar válogatotténál is szövevényesebbek, a kérdés azonban az, hogy a cselekményük minek minősül. És ebben van a legnagyobb félreértés kicsiny hazánkban. Csányi Sándor ugyanis nem véletlenül mondta, hogy szidják az MLSZ-t a szurkolók. A „Buzi MLSZ” ugyanis a „Fuck UEFA”-hoz hasonlóan a Fegyelmi Szabályzat 16. cikke alá tartozik, mint gyakorlatilag minden más, amiért az idei EB-n az UEFA bírságolt.

A magyar válogatott azonban a rasszizmusról és diszkriminatív viselkedésről szóló 14. cikk alapján különös visszaeső. Ennek a szabályai évek óta ismertek, nem véletlen Csányi másfél évvel ezelőtti figyelemfelhívása sem. Csak mindez nem jött át az MLSZ kommunikációján és a magyar sajtón sem. Az UEFA a rasszizmussal és a diszkriminációval szemben zéró toleranciát hirdetett. Hangoztatja is évek óta. Itthon mégis összemossuk a stadionon belüli minimális rasszizmust a stadionon kívüli randalírozással. Utóbbi az adott ország rendfenntartói erőire vonatkozik. Az, ami a stadionon belül történik lehet, hogy az adott államban nem is büntetendő. Az UEFA viszont szankcionálja.

Hogy ezt a zéró toleranciát hogyan értékeli a magyar kormány az az UEFA szankciói szempontjából irreleváns. Mint ahogy azt sem vonhatja kétségbe egyetlen Magyarországon megbüntetett holland sem, hogy nálunk egy szál füves cigiért súlyosabb büntetést lehet kapni, mint ha valaki számolatlan pedofil képet tart a számítógépén. Ez büntetőpolitikai elv. És ebben az esetben az UEFA a büntető hatalom, az ő döntésének veti magát alá az összes tagszövetség és klub. Végső soron a Nemzetközi Sport Döntőbírósághoz lehet fordulni, amely a svájci jog alapján jár el. (Külön történet a Real Madrid, a Barcelona és a Juventus ügye, amelyek a tervezett és dugába dőlt Szuperliga miatti szankciók ellen egy spanyol bírósághoz fordultak – és nyertek.)

Sokkal izgalmasabb ugyanis, hogy hogyan jutottunk el idáig. Az UEFA Fegyelmi Szabályzat 25. cikk (1) bekezdés (d) pontja alapján három éven belül visszaesőnek minősülünk. Korábban ez nem okozott akkora problémát, hisz EB csak négyévente volt (és oda se jutottunk ki). Most azonban a Nemzetek Ligájával besűrűsödtek az UEFA szervezte versenyek. A kétmeccses eltiltás következtében valószínűsíthető, hogy a legelső esethez képest eltelik majd a három év.

De lássuk mik voltak ezek. Mert kínomban már csak nevetek az egészen.

Az egész 2019. március 21-én a Nagyszombaton játszott szlovák-magyar meccsel kezdődött. Emlékszem rá, szinte lehetetlen volt jegyet szerezni. Otthon számítógépről ugyanúgy lehetetlen volt belépni, mint ahogy az IBUSZ irodában sem sikerült az ottani alkalmazottnak. Néhány lengyel barátunk szerencsésebb volt. El is mentek a meccsre és vittek magukkal egy „Polak, Węgier – dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” feliratú molinót. Meg egy másikat. De az csak rövid ideig volt látható.

szlovak-magyar_3.jpg

szlovak-magyar.jpg

Ez a molinó az LKS Czarnylas ultráié volt. A nevükön túl volt rajta egy sas, a sas hasán pedig egy „kar és kard” szimbólum. Randalírozhattak a magyar drukkerek Nagyszombat utcáin, megdobhatták sörrel a szlovák gólszerzőt. Nem ezért volt szektorbezárás a magyar-walesi meccsen. Hanem a „kar és kard” logó miatt. Az ugyanis az Obóz Narodowo-Radykalny, a Nemzeti Radikális Tábor nevű lengyel szervezet szimbóluma. Ez a szervezet az 1930-as években jött létre, majd 1993-ban élesztették újjá. Akkor is, most is nyíltan fasiszta. Az UEFA Fegyelmi Bizottságának határozata is így hivatkozik rá.

lks_czarnylas_2.jpg

Tetszenek érteni, olyan ez, mintha egy Szentpéterváron rendezett orosz-lengyel meccsre elmennének a Kiskunelborzasztói VSC ultrái, pár percre kifeszítenének egy molinót, amin van egy párduc nyilaskereszttel a hasán. Három év múlva a lengyelek meg zárt kapuk mögött játszanának két meccset.

Az ember tényleg nem tudja, hogy sírjon-e vagy nevessen.

Az első eset folyománya az lett, hogy a Wales elleni hazai meccsen (akkor még) a Groupama Arénának a vendégtábor melletti két szektorát az UEFA bezáratta.

20190611_204159.jpg

A következő felvonás a 2019. szeptember 9-i, szlovákok elleni hazai meccs volt. Jó, jó, idehaza nem lepődünk meg, hogy balhé lett belőle, bár nem igazán nagy. Emlékeim szerint a meccsre menet hallottam olyan hangokat, hogy a „b.zi szlovákokkal még verekedni se lehet, elmenekültek”. A lelátón meg ment az „Aki nem ugrál az büdös szlovák!” meg a „Szlovákok, nincsen hazátok!”, némi cigányozással vegyítve. Ennek az azeriek elleni EB-selejtező látta a kárát: egy zárt kapus meccs lett a büntetés. Tekintsük ezt a népi folklór árának. Az MLSZ ugyan bepróbálkozott egy fellebbezéssel, hivatkozván arra, hogy ezek politikai, azaz a 16. cikk alá tartozó és nem rasszista/diszkriminatív, azaz a 14. cikk alá tartozó megnyilvánulások voltak, de ez az érvelés nem járt sok sikerrel. (Megjegyzem – csak hogy ne mondhassuk, hogy kivételeznek velünk – ezzel egyidejűleg a Fegyelmi Bizottság a bukaresti stadiont is bezáratta 1(+1) meccsre a spanyolok és a máltaiak elleni EB-selejtezőkön történt némi „magyarozás” miatt. Az meg a román népi folklór része.)

És ezek után közel két évvel jöttek az EB-n történtek. Ezeket nagyon nem részletezném, talán annyit érdemes kiemelni, némi félreértések tisztázására, hogy a 16. cikk megsértéséért kaptunk még 7000 euro büntetést a portugál és 3500 euro büntetést a francia meccsen.

Ezekkel együtt 2(+1) zárt kapus meccsre és 110 500 euróra nőtt az összbüntetés. Az első riadalom az volt, hogy nem a soron következő (akkor még nem tudtuk, hogy „csak” EB ezüstérmes) Anglia, majd az azt követő Andorra elleni vb-selejtezőre vonatkoznak a tilalmak. Utólag belegondolva pedig jobb lenne rajtuk túl esni. Az azeri meccs nagyjából senkinek nem fájt, az andorrai se fájna. Helyette viszont a Nemzetek Ligája sztármezőnyéből két csapat ellen nem láthatjuk hazai pályán a válogatottat a jövő év nyarán/őszén.

Hogy mennyi az egész végösszege? A mai euro középárfolyam (358,65 Ft) mellett a 110 500 euro 39 630 825 Ft-ot ér. Viszont az angol meccsre az MLSZ 2021-es pénzügyi terve 430 576 380 Ft jegybevételt kalkulált. Ha azt feltételezzük, hogy jövőre két hasonló kaliberű (akár az Európa-bajnok olasz!) válogatott elleni találkozó jegybevétele esik ki, akkor a kár végső összege már a 900 millió forint körül van. Ami még az MLSZ 53 milliárdos bevételi főösszegű költségvetése mellett sem elhanyagolható tétel. (Mások persze máshogy számolnak. Szerintem helytelenül. Muszbek Mihálynak ugyanis nem ártott volna elolvasni a hivatalos határozatot, mielőtt sületlenséget nyilatkozik. Az „UEFA competition match” nem váltható ki barátságos mérkőzéssel.)

Konklúzió? Hát azt mindenki vonja le magának.

Címkék: rasszizmus magyar válogatott uefa európa-bajnokság fegyelmi büntetés

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszapf.blog.hu/api/trackback/id/tr716627756
süti beállítások módosítása