... hogy miért ez a blog címe

Nagyapám futballbíró volt és a visszavonulása után a Délmagyarország hasábjain elemezte a vitatott játékvezetői döntéseket. A szegedi lelátókon állítólag ezért terjedt el egy-egy gyanús lesnél az a mondás, hogy "Majd a Kasza megmagyarázza!" Jómagam tizenöt évnyi egyetemi oktatói múlttal, nyolc évnyi ilyen-olyan formában megszerzett önkormányzati tapasztalattal néha csak lesek mik történnek széles e hazában. És néha felkérnek, hogy magyarázzak meg ezt-azt. Néha meg magánszorgalomból magyarázok.

... de más is hozzászólt

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @otunde: Szóval te nőfób pedó vagy? (2021.09.07. 13:53) A rasszizmus és a homofóbia ára II. rész
  • wadcutter: @Karoly_2: "ezért ütni kell őket is", mint írtad. Teljesen emlékeztetsz egy filmre:-"Az ellenforra... (2020.12.13. 13:13) Variációk hatlapos ultira
  • kvadrillio: @kvadrillio: A Project Syndicate......CSAK EGY LEFIZETETT GITTEGYLET !!! :o)))))))))))))WIKIPÉDIA... (2020.11.25. 21:41) Forradalmi jogalkotás
  • nanesz: Szeretetteljes, Békés, Tyu-tyuktól mentes Karácsonyt, és minden jóban bővelkedő újesztendőt kíváno... (2012.12.23. 23:23) Agyő, tyu-tyu!
  • Szúrófény: Magas színvonal! Politikához illő, szaron, szarságon vitatkozni! A gazemberség párt, és rendszerfü... (2012.12.04. 07:16) Ha béna vagy, kussoltass le mindenkit!

Linkblog

Ha béna vagy, kussoltass le mindenkit!

2012.11.29. 01:47 KaszaP

"Dr. Kasza Péter Ferenc: Arra lenne kíváncsi, hogy a FIDESZ-nek tulajdonképpen mi az álláspontja. Rendben van az, hogy a Bizottság előtt fekszik egy javaslat a Polgármester Úr részéről, de erre valamit csak fognak reagálni, amit nem fognak látni.
Dr. Gyimesi László: Meg fogják látni a Közgyűlésen.
Dr. Kasza Péter Ferenc: Úgy gondolja, hogy Főjegyző Úr majd valamit reagál rá. Azt beláthatják, hogy az egész szituáció, amit a Kormány kialakított, az nem feltétlenül önkormányzat barát.
Dr. Gyimesi László: Ez az Ön véleménye.
Dr. Kasza Péter Ferenc: Önök annak tartják?
Dr. Gyimesi László: „Nekünk is megvan a véleményünk.”
Dr. Kasza Péter Ferenc: Most hoztak egy „kommunista” törvényt, melyben az állam elvesz egy önkormányzati tulajdonban lévő épületet. Nem?
Dr. Gyimesi László: Nem.
Dr. Kasza Péter Ferenc: Nem, nem veszi el az állam, nem rakják ki azt, aki az épületben van? Nem hozhat olyan egyoldalúan megkötött szerződést, hogy aki az épületben van az „takarodjon”, esetleg mehet a Bíróságra és keresheti az igazát?
Dr. Gyimesi László: Kérdése dr. Kasza Péterhez: „Hová szeretne kilyukadni?”
Dr. Kasza Péter Ferenc: Szeretné látni azt, hogy mi a jogszerűségi alapja.
Dr. Gyimesi László: Tessék elolvasni az Alaptörvényt.
Dr. Kasza Péter Ferenc: Elolvasta az Alaptörvényt, attól hogy valamit beleraknak az Alaptörvénybe attól még nem lesz alkotmányos jogállamuk, mert ezt annak idején alkotmányjogból úgy tanították, hogy attól, hogy valakinek van kartális alkotmánya attól még nem lesz alkotmányos állam."

(Részlet a szegedi önkormányzat Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottsága 2012. október 30-i ülésének jegyzőkönyvéből.)

Én felvállalom ezeket a beszélgetéseket.

Annál is inkább, mert volt szerencsém egy olyan párthoz csatlakozni, amelyiknek a működése kimondva, kimondatlanul a vitákon alapul. Nem véletlenül idézi fel egy saját beszélgetését az országból távoztában Róna Péter: "Megkérdeztem Bajnaitól: visszatekintve, mit csinálnál másképp? Válasz: ha valakinek van kritikája döntéseivel kapcsolatban, ő persze áll a kritika elébe. Mondtam: nekem van, a devizahitelezés és a banki magatartási kódex. Válasz: akkor ez volt a legjobb. Végig vezettem az LMP számára fontos értékeken, a sokféleségen, a bázis demokrácián, elmondtam, hogy egyáltalán nem világos számomra és az LMP-n belül sokak számára, hogy mi szükség van csatlakozásra, és nagyon kértem, ne küldjenek a kongresszus előtt néhány nappal egy csatlakozási szerződés tervezetet, hiszen egy bázis demokrácia számára ez egy kezelhetetlen helyzetet idéz elő."

Talán egyetlen egyszer ültünk a Fülig Jimmy nevű műintézményben. Hárman a szegedi LMP "kemény magjából". Az aznapi üvöltözős vitáinkon már túl voltunk. Akkor és ott már csak arról folyt a szó, hogy melyikőnk hol töltött ki sikeres Mensa IQ tesztet. Lehet, hogy Commander V-2, Logaritmus (mindkettő delmagyar.hu) és Narancsfaló (szegedma.hu) eközben éppen arról beszélgetett, hogy mennyire inkomptens, hülye banda vagyunk. (Hacsak nem magában beszélt a nickek mögött álló személy.)

Egészen biztosan egyszer ültünk csak Póda Jenővel a Szeged Étterem pincéjében. A bizottsági tisztségekről folyt a szó. Mutatta, hogy be van írva a nevem a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság tagjai közé. Nehezményeztem, hogy a jobbikosok nyomtatva voltak a papíron, plusz az én nevem a Zöld Baloldal delegáltjának áthúzott neve fölé volt írva. Tollal. Kérdeztem tőle, hogyan akarják megalakítani az ún. "átvilágító bizottságot", ha a Gyimesi László által benyújtott SZMSZ olyan határidőket állapított meg erre, amelyek már elmúltak. Hümmögött. "A másik alkalmatlan ember." - közöltem. Pár perccel azelőtt Bohács Zsoltra mondtam hasonlót. Akkor sem tiltakozott.

Szegény Gyimesit annak idején jól megvezették az SZMSZ-szel. Ügyeskedni próbált, hogy ne terítse a lapjait, így csak egy-két, a korábbihoz képest minimális eltérést tartalmazó javaslattal állt elő első körben. Mózes Ervin, az ország egyik legdörzsöltebb jegyzője gyorsan meg is győzte, hogy nem kell ehhez új rendelet, elegendő a régit módosítani.

Ültünk a szép emlékű LMP irodán és vért izzadva igyekeztünk módosítókat gyártani ehhez a módosítóhoz. Össze is jött vagy húsz. Közte Málovics György mondata: "Az ülés napirendjéről - figyelembe véve a képviselői javaslatokat - a közgyűlés határoz.", ezzel a sebtében odaírt indokolással: "Alapvetően demokratikus normákat sért, ha az ülésvezetőt a napirend meghatározásában túlzott jogkörökkel ruházza fel a közgyűlés." (61. oldal)

Csak két szó hiányzott az eredeti szövegből: "vita nélkül". Gyimesi, mint előterjesztő befogadta a javaslatot, a közgyűlés meg így fogadta el az SZMSZ-t. És ennek a két szónak a hiányán a Fidesz idestova két éve csak szív. Az összes általuk a napirendre venni sem kívánt javaslat vitáját a közgyűlés gyakorlatilag már a napirend vitájában lefolytatta eddig is, legyen szó nyilvános vagy zárt ülésre benyújtott javaslatról. Le fogja folytatni a december 1-i ülésen is a Keresztúri Farkas Csaba visszahívására vonatkozó vitát, aminek előterjesztését még csak belinkelni sem tudom, lévén zárt ülésre van szánva.

Gyimesi képviselő úrnak két évébe tellett, hogy rájöjjön valami nincs rendben. Be is nyújtott egy indítványt. Így szól:

"Javaslom, hogy az SZMSZ 19. § (1) bekezdése az alábbira módosuljon: Ö.r. 19. (1) Az ülés napirendjéről - figyelembe véve a tárgyalás sorrendjét érintő képviselői javaslatokat - a közgyűlés vita nélkül határoz."

Indokolása még annyi sincs, mint a Málovicsénak volt. Én javaslok egy rövidet, de frappánsat: "Ha béna vagy, kussoltass le mindenkit!"

Címkék: szegedi közgyűlés szegedi rendelet Gyimesi László szegedi SZMSZ

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszapf.blog.hu/api/trackback/id/tr414932794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2012.12.04. 07:16:21

Magas színvonal! Politikához illő, szaron, szarságon vitatkozni! A gazemberség párt, és rendszerfüggetlen!
süti beállítások módosítása