... hogy miért ez a blog címe

Nagyapám futballbíró volt és a visszavonulása után a Délmagyarország hasábjain elemezte a vitatott játékvezetői döntéseket. A szegedi lelátókon állítólag ezért terjedt el egy-egy gyanús lesnél az a mondás, hogy "Majd a Kasza megmagyarázza!" Jómagam tizenöt évnyi egyetemi oktatói múlttal, nyolc évnyi ilyen-olyan formában megszerzett önkormányzati tapasztalattal néha csak lesek mik történnek széles e hazában. És néha felkérnek, hogy magyarázzak meg ezt-azt. Néha meg magánszorgalomból magyarázok.

... de más is hozzászólt

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @otunde: Szóval te nőfób pedó vagy? (2021.09.07. 13:53) A rasszizmus és a homofóbia ára II. rész
  • wadcutter: @Karoly_2: "ezért ütni kell őket is", mint írtad. Teljesen emlékeztetsz egy filmre:-"Az ellenforra... (2020.12.13. 13:13) Variációk hatlapos ultira
  • kvadrillio: @kvadrillio: A Project Syndicate......CSAK EGY LEFIZETETT GITTEGYLET !!! :o)))))))))))))WIKIPÉDIA... (2020.11.25. 21:41) Forradalmi jogalkotás
  • nanesz: Szeretetteljes, Békés, Tyu-tyuktól mentes Karácsonyt, és minden jóban bővelkedő újesztendőt kíváno... (2012.12.23. 23:23) Agyő, tyu-tyu!
  • Szúrófény: Magas színvonal! Politikához illő, szaron, szarságon vitatkozni! A gazemberség párt, és rendszerfü... (2012.12.04. 07:16) Ha béna vagy, kussoltass le mindenkit!

Linkblog

Miniszterelnök-jelöltek 1: Podvinecz marsall

2009.03.24. 00:00 KaszaP

Eredeti megjelenés: Blogmatikai fejtegetések

podvinecz.jpgE vészterhes helyzetben igyekszem a haza javát szolgálni, ha mással nem, hát azzal, hogy felhívom az érintettek figyelmét egy-két méltatlanul elfeledett, ám hasonló szituációkban sikerrel bevethető polihisztor személyére. Íme az első:

 

 

Podvinecz marsall (1879, Szkutári – ) hegedűkészítő, zenész, tamburmajor, marsall, diktátor, államelnök, állomásfőnök, kottamásoló, krupié. Rövid ideig Honduras első embere, majd száműzetésben él.

Élete

Podvinecz marsall 1879-ben született, mint egészen kis csecsemő. A kies Szkutáriban látta meg a napvilág, amely azóta mit sem változott. Miután atyját szabadon bocsátották, elhatározta (mármint az atyja) hogy új életet kezd, és kivándoroltak Amerikába.

Amerika a pénz hazája, és lobogóját csillagok díszítik. Ez lett volna a kisebb baj. De anyja mosni járt, hímzéseket árult, és ezért szegények voltak, sőt pincelakásban tengődtek. Így lett Podvinecz hegedűkészítő. Midőn atyját szabadon bocsátották, elhatározta (mármint újfent az atyja), hogy új életet kezd, és kivándoroltak Guatemalába.

Ezt az országot levélbélyegekről már régen ismerte. Guatemala kis állam de kiterjed a szélrózsa minden irányába, és éghajlata igen számottevő. Anyja ismét mosott és hímzést árult, míg ő egy vasúti étteremben hegedült, saját készítményén. Így érte el a tizenhatodik életévét már kora ifjúságában. Miután atyja kiszabadult, elhatározta (még mindig az atyja) hogy új életet kezd, és kivándoroltak Hondurasba.

Honduras lakosai különböző életkorúak, földműveléssel és állattenyésztéssel foglalkoznak. Így került az ifjú Podvinecz a katonasághoz. A hondurasi véderő akkoriban sürgős átszervezésre szorult, mert az államnak még nem volt hadserege. Megbízást kapott egy fontos fegyvernem bevezetésére, amelyet Hondurasban még hallásból sem ismertek. E fegyvernem a katonazenekar volt, melynek élére mint tamburmajor került. Miután atyja kiszabadult, nem folytatta régi életét. De újat sem kezdett. Tetemét örök nyugalomra helyezték.

Így tört ki a forradalom amely máról holnapra szinte egy csapásra mit sem változtatott Podvinecz sorsán. A forradalmat leverték, és ő megjelent az elnöki palotában, az éhező utászzenekar nevében. Ám az elnök méltósága éppen lejárt, és az ország játékszabályai szerint megszakítás nélkül senki sem lehet kétszer elnök. Kerestek valakit, aki a forma kedvéért rövid ideig betölthetné ezt a tisztet, hogy a régi elnök ismét átvehesse a hivatalát. Így történt hogy Podvinecz magához ragadta a hatalmat, kikiáltotta a diktatúrát, marsall lett, és bevezette a kötelező népoktatást. A hatalom öt teljes percnyi birtoklása után eljárását gáncsolni kezdték. Az elnök ellenségei üldözték, és amikor az újabb forradalom diadalra jutott, meg akarták ölni. Éjszaka kiugorva az ágyából, egy szál zongorakivonattal hagyta el az országot, de rövid uralkodása emlékét ma is áldással emlegeti a nép.

A többi már a száműzött elnökök sorsa: Egyiptomban állomásfőnök lett. Oranban kottamásoló, végül a marokkói kaszinóban játékvezénylő (krupié) a bakosztagnál. Miután a kaszinó feloszlott állás- és hajléktalanná vált. Ekkor csatlakozott a Sir Oliver Yolland, angol milliomos által szervezett gyarmati fegyveres haderőhöz (ún. Láthatatlan Légió), melynek élén megszállta a Szahara déli végénél elterülő Gongutot, felszabadítva azt Kinibalu néger király uralma alól.

Elismerései

Lakóházáról, megemlékezik a Bädeker, Honduras történelmi látványosságai között, és turisták látogatják. Egy művész a lovasszobrát tervezte meg. Sajnos, később ez a baja elhatalmasodott, és dühöngeni kezdett.

Elérhetősége

A marokkói Mammunia Szálló emeleti poggyászraktárának egy kényelmes bőröndjében, illetve időszakosan megürülő szobáiban székel. Kapcsolatot a szálló londinerén keresztül lehet vele létesíteni.

Ami mellette szólhat

A kiváló államférfiúi erényekkel rendelkező Podvinecz marsall számára nem lealacsonyító az átmeneti hatalomgyakorlás. Rövid távú miniszterelnöksége alatt a politikát lényegesen közelebb hozhatná az átlagpolgárokhoz. A költségvetést például a „kis vak” - „nagy vak” kifejezések mentén könnyen érthetővé tenné a nagyközönség számára, míg a gazdasági világválság tekintetében az „all in” terminus alkalmazása segíthetné az egyszerűbb értelmezést. Munkáját nagyban segíthetné kormányszóvivőként Korda György.

Ami ellene szólhat

Közbeszerzési politikáját az árukapcsolás jellemzi, így fel kell készülnünk, hogy a nagyobb állami beruházások kapcsán az ország az egyik legnagyobb beszerzője lesz a Mac-Wulf-Gruber patent biztosítótűknek, melyek azonban kiválóan alkalmasak teniszütők és gumikesztyűk egymáshoz tűzésére.

Külső hivatkozás

Rejtő Jenő: A Láthatatlan Légió (Az életrajz tekintetében főképp a 12. fejezet.)

Címkék: Humorosnak szánt Miniszterelnök-jelöltek 2009

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszapf.blog.hu/api/trackback/id/tr14924797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása