... hogy miért ez a blog címe

Nagyapám futballbíró volt és a visszavonulása után a Délmagyarország hasábjain elemezte a vitatott játékvezetői döntéseket. A szegedi lelátókon állítólag ezért terjedt el egy-egy gyanús lesnél az a mondás, hogy "Majd a Kasza megmagyarázza!" Jómagam tizenöt évnyi egyetemi oktatói múlttal, nyolc évnyi ilyen-olyan formában megszerzett önkormányzati tapasztalattal néha csak lesek mik történnek széles e hazában. És néha felkérnek, hogy magyarázzak meg ezt-azt. Néha meg magánszorgalomból magyarázok.

... de más is hozzászólt

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @otunde: Szóval te nőfób pedó vagy? (2021.09.07. 13:53) A rasszizmus és a homofóbia ára II. rész
  • wadcutter: @Karoly_2: "ezért ütni kell őket is", mint írtad. Teljesen emlékeztetsz egy filmre:-"Az ellenforra... (2020.12.13. 13:13) Variációk hatlapos ultira
  • kvadrillio: @kvadrillio: A Project Syndicate......CSAK EGY LEFIZETETT GITTEGYLET !!! :o)))))))))))))WIKIPÉDIA... (2020.11.25. 21:41) Forradalmi jogalkotás
  • nanesz: Szeretetteljes, Békés, Tyu-tyuktól mentes Karácsonyt, és minden jóban bővelkedő újesztendőt kíváno... (2012.12.23. 23:23) Agyő, tyu-tyu!
  • Szúrófény: Magas színvonal! Politikához illő, szaron, szarságon vitatkozni! A gazemberség párt, és rendszerfü... (2012.12.04. 07:16) Ha béna vagy, kussoltass le mindenkit!

Linkblog

Szegedi SzMSz - kései szüret, dűlőszelektált - vagy mégsem

2014.11.18. 02:05 KaszaP

"Kasza Peti, nem tudsz az szmsz reformról egy véleményt írni
- olyan magyarosan, hogy mi is értsük? :)" (Bejövő e-mail)

 Évjáratok

1995-ben volt egy szegfűillatú időtálló évjárat, amit úgy néz ki csak én őriztem meg. Ez mindenkinek megfelelt. Picit hozzányúltak, picit nem, de egészen 2010-ig nem volt igény arra, hogy igazán narancsos illatot kapjon. Az új évjárat is lassan türemkedett befele, voltak olyan éretlenek (zöldek), akik azt hitték, a saját, Gyimes vidéki klónjaikat még a régihez kell benyújtaniuk, holott egy új, teljesen más cuvée volt születőben. Lassan elkezdte a Jobbik oldalát is megmutatni, túl intenzíven, a női vécében végezve.

terkep_szeged_reszonkormanyzatok_1.jpg

A következő, 2013-s évjárat még csurrig tele volt a jobbik narancs ízével, de a 2014-es ősz és az új szüret mindezt elsöpörte. Jött az első szüret, amelyik messze nem volt tökéletes, de az alapokat megteremtette az új évjáratnak.

Aroma és buké

 Adja magát. Semmi narancs, telelengi a hervadó, mások szerint velejéig rothadt szegfű.

Íz és állag

Első benyomásra testes. A nagy, mindenki fölé növő test elnyomja mindazt, ami vita alapját képezhetné. Megteheti. Ahogy a Fidesz megölhette a vitát a Nagy Testtel szemben, most a Nagy Test ölhet meg mindent, ami vele szemben van.

Ami jó volt 1995-ben, az ma már nem jó. A településrészi önkormányzatokban a Nagy Test már nem feltétlenül érvényesül. Ezek azok a helyek, ahol a dűlőszelektált borokat szeretik. Ezért van az, hogy Szeged külvárosaiban másokat szeretnek. És ezért van az, hogy ez a késői szüretelésű SzMSz megöli a településrészi önkormányzatkat.

Ezért hagyja ki a településrészi gyűléseket, és marad helyettük a névvel ellátott ajánlások rendszere. Ha én tápéi lakos lennék, biztos ajánlanám Juhász Gyulát részönkormányzati tagként. De ebben a késői szüretelésű SzMSz-ben még az sincs benne, hogy bárki tudomást szerezzen arról, hogy Juhász Gyula mekkora támogatottsággal bír. Mint ahogy Mihálffy Béla (Kiskundorozsma) vagy Nógrádi Tibor (Szentmihály) jogkörei is jelentősen meg vannak nyirbálva az előző SzMSz-hez képest.

És ezek a változások nem a 2010-es vagy a 2013-as verzióhoz képest szembeszökőek, hanem az 1995-ös évjárat ízvilágával is ellentétesek.

Utóíz

Keserű. Pedig a kései szüret mindig édes ízt teremt. A törvény szerint az SzMSz felülvizsgálatot az alakuló ülésen vagy azt követő 30 napon belül kell megejteni. A most hatályos SzMSz -hez képest a demokrácia képe sokat romlott Szegeden és van még egy csomó dolog, amiről itt nem is szóltam.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszapf.blog.hu/api/trackback/id/tr386911615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása