... hogy miért ez a blog címe

Nagyapám futballbíró volt és a visszavonulása után a Délmagyarország hasábjain elemezte a vitatott játékvezetői döntéseket. A szegedi lelátókon állítólag ezért terjedt el egy-egy gyanús lesnél az a mondás, hogy "Majd a Kasza megmagyarázza!" Jómagam tizenöt évnyi egyetemi oktatói múlttal, nyolc évnyi ilyen-olyan formában megszerzett önkormányzati tapasztalattal néha csak lesek mik történnek széles e hazában. És néha felkérnek, hogy magyarázzak meg ezt-azt. Néha meg magánszorgalomból magyarázok.

... de más is hozzászólt

  • ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: @otunde: Szóval te nőfób pedó vagy? (2021.09.07. 13:53) A rasszizmus és a homofóbia ára II. rész
  • wadcutter: @Karoly_2: "ezért ütni kell őket is", mint írtad. Teljesen emlékeztetsz egy filmre:-"Az ellenforra... (2020.12.13. 13:13) Variációk hatlapos ultira
  • kvadrillio: @kvadrillio: A Project Syndicate......CSAK EGY LEFIZETETT GITTEGYLET !!! :o)))))))))))))WIKIPÉDIA... (2020.11.25. 21:41) Forradalmi jogalkotás
  • nanesz: Szeretetteljes, Békés, Tyu-tyuktól mentes Karácsonyt, és minden jóban bővelkedő újesztendőt kíváno... (2012.12.23. 23:23) Agyő, tyu-tyu!
  • Szúrófény: Magas színvonal! Politikához illő, szaron, szarságon vitatkozni! A gazemberség párt, és rendszerfü... (2012.12.04. 07:16) Ha béna vagy, kussoltass le mindenkit!

Linkblog

Katonaként gondolkodni

2022.07.24. 14:00 KaszaP

„Nem kell mindenkinek katonának lennie,
elég, ha mindenki katonaként gondolkodik.”
(Orbán Viktor Tusványoson [2 óra 14 percnél])

Töredelmesen bevallom, hogy a ’90-es években, boldogult sorköteles koromban mindent megtettem a katonaság elkerüléséért. Egyszer még egy magas beosztású katonatiszttel is találkoztam, aki legnagyobb meglepetésemre kimondta azt, amit én is gondoltam: „Tudja, Péter, a Honvédségnek is jobb maga nélkül és magának is jobb a Honvédség nélkül.” És végül ez történt.

Lehet, hogy tisztességesebb ember lett volna belőlem, ha letudom a sorkatonai szolgálatot, de egy picit azért bizonytalan vagyok ebben. A múltkoriban megnéztem az Acéllövedék (Full Metal Jacket) című filmet és még inkább kételkedem.

screen-shot-2020-12-15-at-7_03_57-pm-removebg-preview_2.png

Nézzük, hogyan gondolkoznak ebben a filmben a katonák:

Hartman őrmester, a kiképzőtiszt:

„Ma már nem vagytok férgek. Ma tengerészgyalogossá váltatok. Részesei lettetek a testvéri közösségemnek. Mától, amíg meg nem haltok, bárhol vagytok is, minden tengerészgyalogos a testvéretek. Többségetek Vietnámba megy. Egyesek nem jönnek vissza. De mindig emlékezzetek: a tengerészgyalogosok meghalnak. Ezért vagyunk! De a tengerészgyalogság örök életű. Vagyis, ti is örök életűek vagytok!”

Civilre fordítva: Aki a magyar fajhoz tartozik, az nem féreg. Része a magyarságnak. Az, hogy egyénenként él-e, hal-e teljesen mindegy, a lényeg az, hogy a magyarság örök életű legyen.

Pyle (Popej) közlegény:

„Alaposan kipucoltam és kifényeztem. Minden tiszta. Gyönyörű. Tökéletesen passzol. Remek. Minden kitisztítva és beolajozva. Hogy tökéletesen működj. Szépen, Charlene.”

Civilre fordítva: Nem lehet civilre fordítani. Pyle közlegény – akinek ez amúgy az őrmester által adott gúnyneve – a folyamatos testi és lelki megaláztatások hatására teljesen becsavarodott és a puskájához beszél. Később végez az őrmesterrel és magát is főbe lövi, még mielőtt elmenne Vietnámba.

Joker (Vicces) közlegény:

Hartman: Joker közlegény, hiszel Szűz Máriában?

Joker: Uram, nem, uram!

Hartman: Joker közlegény, biztosan nem értettelek pontosan!

Joker: Uram, azt mondtam, „Nem uram”, uram!

Hartman: Te kis buzi! Azt akarod, hogy hányjak? Te komcsi istentagadó, vallj szerelmet a Szűz Máriának, vagy laposra verlek! Szereted Szűz Máriát, igaz?

Joker: Uram, nem, uram!

Hartman: Meg akarsz sérteni?

Joker: Uram, nem, uram! A közlegény úgy véli, hogy bármit mond, csak rossz lehet, uram! És Ön csak még erősebbeket üt majd, ha megmásítja a véleményét, uram!

Hartman: Ki a szakaszparancsnokod?

Joker: A szakasz parancsnoka Hógolyó közlegény, uram!

Hartman: Hógolyó közlegény!

Hógolyó: Hógolyó közlegény, jelentkezem, uram!

Hartman: Hógolyó közlegény, le vagy váltva! Mostantól Joker közlegény a parancsnok!

Civilre fordítva: Ezt meg nem kell civilre fordítani. Ha belekényszerültél egy autokratikus rendszerbe a túlélésed záloga, hogy hajtsd végre a parancsokat és ne pofázz, ha nem kérdeznek. Viszont ha kérdeznek, ne változtatgasd a véleményedet, mert akkor annál nagyobb pofonokat kapsz. Így viszont még az is lehet, hogy elismernek.

A lényeg: ha már a sorkatonaságot megúsztam, és nem jutottam Pyle közlegény sorsára, a jövőben is megmaradok a jól bevált Joker közlegény stratégiámnál. Eddig nem nagyon hozta meg a gyümölcsét, de hátha most...

Címkék: Orbán Viktor Tusványos Full Metal Jacket Acéllövedék

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kaszapf.blog.hu/api/trackback/id/tr4117889841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása